Hoe wordt verse geitenkaas gemaakt?
Mmmm…. Geitenkaas. Ben jij er ook gek op?
Het lijkt niet op Gouda kaas, niet op brie en ook niet op smeerbare roomkaas. Dat komt omdat het maken ervan een uniek en eeuwen oud proces is. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt?
Nadat de geitenmelk is opgehaald bij de geitenboeren, wordt het in de tanks op de kaasmakerij aangeleverd en verhit tot een temperatuur van 72 graden Celsius. Dit doen we om de schadelijke bacteriën te doden. Daarnaast is door deze stap in het productieproces ook de houdbaarheid van het eindproduct langer. De melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge bestanddelen, dit zijn onder andere vetten, eiwitten, lactose en zouten. Voor het maken van 1 kg zachte kaas is 6.5 liter melk nodig.
Vervolgens wordt er stremsel en zuursel aan de melk toegevoegd. Dit mengsel moet even staan en daarna wordt de massa met een groot raam gesneden en daarna geroerd. Hierdoor ontstaat een brei van kleine blokjes wrongel en wei. De wrongel is het begin van de uiteindelijke verse zachte kaas. De wei is een waterachtige stof dat wordt afgetapt en elders verwerkt in heel veel verschillende voedingsproducten.
Aan de wrongel kunnen diverse ingrediënten toegevoegd worden om een zoete of juist kruidige twist mee te geven aan de kaas. Verse kaas is niet geperst, heeft geen rijping ondergaan en kan direct na productie gegeten worden.
De populariteit van geitenkaas is de afgelopen jaren erg gestegen. De frisse smaak van deze kaassoort combineert erg goed in salades, op sandwiches en in vele warme en koude gerechten. Wil je weten hoe je verse geitenkaas goed kunt combineren? Kijk eens bij onze recepten en laat je verrassen.