Hoe is geitenkaas ontstaan?
Geitenkaas in de supermarkt is voor ons heel normaal, maar er is iemand ooit mee begonnen. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat we nu kaas kunnen kopen?
Heel vroeger toen men nog geen koelkasten had, kon men de melk van de koeien en geiten niet lang bewaren. De houdbaarheid was sterk afhankelijk van het weer. Bij warm weer was de melk snel minder lekker.
In de wintermaanden wanneer er weinig voedsel was gaven de dieren daarnaast mindert tot geen melk. Voor deze periode van schaarste zou men de melk graag langer willen kunnen bewaren. De melk werd op een natuurlijke manier tot kaas verwerkt met natuurlijk stremsel uit varkens- of rundermaag. Dit proces gaat al 7000 jaar terug. Opgeslagen op een koele plek of in een diep gat in de grond bleef de kaas langer goed . Doordat de kaas in de maanden van overvloed gemaakt werd (lente, zomer en herfst) en bewaard werd voor periodes van schaarste rijpte deze vanzelf en ontstond er soms ook een schimmelkorst. Dit recept en de bereidingswijze voor het maken van kaas, is in de eeuwen niet heel veel veranderd.