skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Is geitenkaas beter bij lactose-intolerantie?

Geitenkaas is zeker het proberen waard wanneer je gevoelig bent voor lactose uit koemelk. Geitenkaas bevat een stuk minder lactose dan kaas gemaakt van koemelk, daardoor is de geitenkaas meestal goed te verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Daarnaast biedt geitenkaas nog een aantal voordelen.

Melkeiwitallergie

Zelfs als je een allergie hebt voor melkeiwitten, kan geitenmelk soms wel getolereerd worden, omdat deze melk gevormd wordt met korte aminozuren. Wist je dat ongeveer 40% van de mensen die koemelkeiwit niet verdragen, goed reageren op geitenmelk?

Goed voor immuniteit

Geitenmelk is rijk aan oligosachariden (meervoudige koolhydraten), die een belangrijke rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem. Deze stoffen bereiken de dikke darm zonder verteerd te worden en kunnen daarom ook optreden als prebioticum. Prebioticum ondersteunen de ontwikkeling van de probiotische flora in de darm welke de strijd aangaan met de ziekmakende bacteriën.

Licht verteerbaar

Daarnaast is de chemische structuur van geitenmelk vergelijkbaar met die van moedermelk. Het menselijke verteringssysteem heeft minder moeite met het verwerken hiervan dan met de samenstelling van koemelk. Dit komt mede doordat geitenmelk in vergelijking met koemelk kleinere vetbolletjes heeft, wat ervoor zorgt dat het makkelijker te verteren is. Daarnaast geeft het minder aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darm klachten.

Essentiële vetzuren

Het grootste verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren (linolzuur en arachidonzuur) en een groter aandeel korte ketens en middellange keten vetzuren dan koemelk. Deze vetzuren zijn een snelle bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet. Het vet in geitenmelk kan gemakkelijker worden verteerd en geabsorbeerd dan koemelk.

Er is dus geen direct “Ja “of “Nee” op de vraag “Is geitenkaas beter bij lactose-intolerantie?”  te antwoorden, maar het is zeker het proberen waard.