skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Duurzaam kaasmaken? Zo doen we dat!

Wij nemen de duurzaamheid van ons bedrijf, de bedrijfsprocessen en de productie erg serieus. Daarnaast staat zowel duurzaamheid als het dierenwelzijn ook bij onze leveranciers centraal. Samen nemen wij verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid en gaan we de uitdaging aan om nog verder te verduurzamen!

Zo brengen we de duurzaamheidsscore in kaart door het meten en verbeteren van de ESG-onderdelen (Environmental, Social, Governance). Deze onderdelen komen voort uit de Green Deal waarmee de Verenigde Naties en de Europese Commissie streven naar Europa als ‘Zero Emmission continent’ in 2050. En daar draagt DeJong Cheese onder andere op de volgende manieren aan bij.

100% groene energie

Recent hebben we 1000 zonnepanelen op de kaasmakerij laten plaatsen. De elektriciteit die we hiermee opwekken, wordt direct en volledig benut voor de kaasproductie. De zonnepanelen leveren ca. 30% van het benodigde elektriciteitsverbruik op. De overige 70% is ook groene stroom die we inkopen op basis van windenergie.

Toewerken naar mono verpakkingen

Met mono verpakkingen wordt bedoeld dat de verpakking van een product maar uit één grondstof bestaat. Als een verpakking gemaakt is uit slechts één grondstof kan het veel eenvoudiger gesorteerd en gerecycled worden. Voor onze producten werken we toe naar deze mono verpakkingen, zodat alle verpakkingen straks 100% recyclebaar zijn.

Lokaal ingekochte melk

De meeste melk voor het vervaardigen van de (geiten)kaasspecialiteiten wordt lokaal ingekocht in Nederland en België (binnen een radius van 100 km). Dit zorgt voor een lage CO2 afgifte.

De Duurzame GeitenZuivel Keten

Het Platform Melkgeitenhouderij heeft, met het oog op verduurzaming van de geitenzuivelketen, de Duurzame GeitenZuivel Keten (DGZK) opgericht. De DGZK richt zich op de thema’s diergezondheid & dierenwelzijn, energie & klimaat en sectortransparantie. 100% van onze melkleveranciers is verbonden aan de DGZK.

Wei wordt hergebruikt

Wei is de vloeistof die bij het bereiden van de kaas overblijft na het stremmen van de melk. Deze wei wordt niet weggegooid, maar hergebruikt voor het maken van voedsel voor varkens.

Energie-efficiënt kantoor

Inmiddels is ons kantoorpersoneel verhuisd naar een nieuw kantoorgebouw. In dit gebouw staat energie-efficiëntie centraal. Warmtepompen halen warmte uit de omgeving en gebruiken deze om de kantoorruimtes te verwarmen of te koelen. De warmtepompen zorgen voor een beter werkklimaat voor de medewerkers en hebben veel minder impact op het milieu dan een verwarmingssysteem op basis van fossiele brandstoffen.