skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Geitenkaas en bier, dat moet je proeven!

Geitenkaas combineren met een biertje? Misschien niet de eerste ingeving die in je opkomt, maar het is zeker een aanrader.

Hoe je dit het beste aanpakt weet Hans Vermeulen van Bier Lokaal in Breda. We vroegen hem het hemd van het lijf, proefde de meest bijzondere combinaties en ja, het zit er allemaal tussen: van een basic combi tot een explosie van smaken voor de liefhebber.

Verse geitenkaas Naturel met Saison bier

“We beginnen rustig aan met een goede borrel combinatie.” aldus Hans. “Bij een verse kaas zonder zoete toevoegingen past een Saison bier erg goed, Witte Anker Saison. De vetten in de kaas combineren goed met het fris, droge bier met een licht alcohol percentage van zo’n 6%. Doordat het Saison gist geen restsuikers overlaat, krijgt het zijn specifieke droge smaak. Je kunt dit beter niet met zoete smaken combineren, daar heb ik een ander biertje voor!”

 

Verse geitenkaas Blueberry-Vanille met Kriekenbier of Sour IPA

Om Hans te verrassen hebben we eens niet de bekende Verse Geitenkaas met honing meegenomen, maar de nieuwe Geitenkaas Blueberry-Vanille smaak. Een bijzondere, fruitige en niet standaard smaak in combinatie met de fris zure geitenkaas. Gelukkig is Hans niet zomaar van zijn stuk te brengen, want ook hier heeft hij een geweldige combinatie voor gevonden. Hij heeft bij deze geitenkaas zelfs twee biertjes geselecteerd.

“Dit eerste bier, Nevel Blos, is vrolijk, fris zuur met een rosé zoete smaak en een alcohol percentage van 5,5%. De wilde gist en het vlierbessensap erin, zorgen voor een fruitig, zuur-zoete smaak, dat heerlijk combineert met de Blueberry- Vanille geitenkaas. Echt een lekker lichte en frisse combinatie in een lentezonnetje op een terrasje.”

Naast deze lichte variant heeft Hans nog een mooie combinatie gemaakt met een wat steviger Kriekenbier.

“Dit is een oude kriek, Kriek Boon, of wel een kersenbier. Het bier is een traditionele oude lambiek, dit is spontaan vergist bier dat op eikenhouten vaten wordt gegijpt. Het is dus een wat ouder bier, uniek van smaak per jaar. Het is fris zuur met kriek en een alcoholpercentage van 6,5%. Een stevige, maar erg goede combinatie met het Blueberry-Vanille geitenkaasje.”

En dan loopt Hans ineens de winkel in en kijkt wat planken na, hij mompelt wat en komt met en blikje terug. “Dit is denk ik ook wel een bijzondere combinatie als je van IPA houdt.” Zegt hij. “ Dit is een Sour IPA, een variant van de IPA (droog, blond, bitter en hoppig) waarvan de basis wat zuurder is. Het zure element in de IPA, maakt het frisser en doordrinkbaarder, als je van zuur houdt tenminste. In combinatie met de zoetige geitenkaas is dit echt een smaakexplosie.”

 

Gerijpte geitenkaas met Tripple of Oude Geuze

Uiteraard hebben we ook een gerijpte kaas van Alphenaer meegenomen. We stellen Hans voor aan de kleine, zachte gerijpte Alphenaer mini Brie. Ook daar heeft hij meteen een paar goede combinaties bij.

“Een wat gangbare combinatie kun je maken met deze volle tripel, Bliksem Hemelvuur Tripel. Het hogere koolzuurgehalte en hogere alcoholpercentage van minimaal 8%, geven het bier een pittige smaak en meer body. Dat past perfect bij de gerijpte licht pittige kaas. Je kunt de combinatie nog meer vuurwerk geven door er iets zoets bij te serveren zoals een jam, vijgenbrood of zoete chutney. Heerlijk voor een lunch of diner gerecht.”

Naast deze combinatie heeft Hans nog 2 flesjes in zijn hand. “Dit zijn wat meer uitgesproken smaken voor de liefhebber.” Gaat hij verder.

“De eerste is een 3 jaar oude Lambiek”. Vertelt Hans “dit kun je beter niet combineren met zoete toevoegingen, vanwege de zuurdere smaak.” Het is een oude Geuze bier, Geuze Mariage Parfait. Het is een verzuurd bier met een wilde vergisting en een alcoholpercentage van 8%. Het is gerijpt op eiken vaten en heeft naast het zure, daardoor ook wat kruidige, houtachtige en whisky-achtige tonen. Een smaakvolle combinatie met de geitenkaas, zeker als deze lekker doorgerijpt is.”

“De tweede is een bier gemaakt met Brett gist, Orval, dat is een ander soort gist dat zorgt voor een drogere, wat muffige, licht zure smaak. De wilde gistcultuur en het nagisten op de fles, maakt dit bier anders dan andere Trappisten bieren. Het combineert fantastisch met oude, pittige, gerijpte kazen.”

 

En nu jij!

Welke combinatie je ook van houdt, het is echt een aanrader om eens te proberen. Zet eens iets anders op tafel in plaats van de bekende geitenkaas en wijn combinatie.

We hebben alle merken en omschrijvingen erbij gezet zodat je deze gemakkelijk kunt terugvinden en op tafel kunt zetten. Wil je meer variatie of keuze? Ga dan zeker eens langs bij Hans Vermeulen van Bier Lokaal in Breda www.bier-lokaal.nl, hij adviseert je met veel plezier en zorgt dat je met de perfecte combinatie voor de dag komt.